Mina recept

Här hittar ni enkla recept som jag vet att alla klarar av att laga. Vill ni ha tips på mer avancerade rätter så hör gärna av er!


Mumsig äppelpaj med kolasås och pecannötter!

Det räcker till 6 personer

2 1/2 dl vetemjöl blandas med en 1/2 dl råsocker och 1 krm salt. Tillsätt 125 g smör och blanda till en smulig massa och arbeta ihop den till en deg.

Dela och kärna ur ca 600 g äpplen och skär dem i bitar/klyftor. Blanda dem med 100 gram pecannötter,     2 msk smält smör eller flytande margarin och 2 dl kolasås, det går bra med färdigköpt.

Lägg i en ugnsfast form och fördela degen över.

Grädda i 200 grader i 25 minuter. Till denna paj serveras vispad grädde
!


Knäckig bärpaj Pajen serveras med fördel till vaniljglass!

Blir du sugen på att prova? Lägg valfria bär i en pajform (ca 250 g), det går bra med frusna, blanda 2 msk potatismjöl med 1 dl socker och blanda med bären. Smält 200 gram smör. Blanda 1,5 dl krossade osötade cornflakes, 1,5 dl vetemjöl, 1,5 dl havregryn och 1 dl socker. Tillsätt det smälta smöret och blanda. Strö över pajdegen över bären. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter. Mums!


Jordgubbsrutor med vit choklad

Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt. Smält 100 g smör och häll i 1,5 dl mjölk. Rör ner detta i äggsmeten. Blanda 4,5 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker och vänd ner i smeten. Häll ut smeten på en smord och bröad braspanna. Dela 5 dl jordgubbar i mindre bitar och fördela över smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen som är på 175 grader i 25-30 minuter. Ta ut plåten och fördela 100 gram riven choklad över. Grädda i ytterliggare 5 minuter. Ta ut kakan och njut av doften av varma jordgubbar! När den svalnat skärs den i lagom stora rutor. Den kan ätas som den är men är god med en klick grädde till!



Mostadidos med brieost, blåbärssylt och valnötter! 

Så här gör ni dem till 10 personer; En halv baguette som skärs i tunna skivor, dessa läggs på en plåt och penslas med olivolja. Ställ in plåten i ugnen på 200 grader i cirka fem minuter. Ta ut plåten och lägg på brieost som är skuren i tunna skivor och ställ tillbaka i ugnen i ca en till två minuter. Ta ut plåten och lägg på en sked blåbärssylt och en valnöt på varje bit. Lätt som en plätt och supergott!



Afternoon Tea! 

Givetvis ska det ingå engelska scones (runda och höga) med sylt/marmelad och clotted cream , om det ska vara på riktig, men jag tar philadelphiaost i stället! Men det allra godaste är de små snittarna med fräsch fyllning. Gör snittarna gärna ett par timmar i förväg så blir de saftiga och fina. Brödet ska vara tunt skivat och smöret rumsvarmt så de blir lätt att bre. Bre snör på alla brödskivorna och lägg fyllningen på hälften av skivorna och täck med de ofyllda skivorna och pressa lätt. Skär bort kanterna och skär varje dubbelsmörgås i trekanter eller rektanglar. Slå in dem i plastfolie och lägg i kylen 3-4 timmar i förväg.

Här är några förslag på fyllningar;
Snittar med gurka, den enklaste och kanske godaste. Smöra vitt eller mörkt bröd. Lägg på 2 lager lövtunna skivor gurka och salta en aning. Kanske också lite kryddkrasse.

Philadelphiaost och rökt lax, min favorit. Använd vitt bröd och ersätt smöret med philadelphiaost. Tunt skivad rökt lax, gurkskivor, lite dill.


Cream cheese och rökt kalkon. Smaksätt philadelphiaost med mangochutney och bred på mörkt bröd, lägg på tunna skivor rökt kalkon.


Det är en härlig höstdrink att starta en höstfest med eller varför inte som en värmande drink efter en höstpromenad. Den är god både varm, ljummen och kall!

Till fyra glas behöver du;
6 dl äppeljuice
2 tsk pressad limesaft
4 tsk råsocker
2 kvistar färsk mynta
6 msk mörk rom

Blanda samman äppeljuice, limesaft och socker. Låt koka upp. Lägg i myntakvistar, häll i rom och häll i bringare eller glas. Garnera med äppelklyftor och eventuellt kanelstång.


Superenkel äppeldessert tar inte många minuter att svänga ihop och i ugnen sköter den ju sig själv!


Sätt ugnen på 250° och smöra 4 små ugnssäkra portionsformar. Skala, kärna ur och tärna 3-4 goda äpplen och fördela i formarna. Ringla 1 1/2-2 msk mörk sirap över äpplena i varje form. Strö ca 1 msk ströbröd över i varje form och avsluta med att hyvla kallt smör med osthyvel så att det täcker. Ställ formarna på galler i mitten av ugnen och grädda 20 minuter. Servera äppelkakan varm eller ljummen med en kula citron- och limeglass eller vanlig vaniljglass ovanpå. 



Susannes somriga drink med fläder och vaniljvodka!

Receptet är beräknat till 10 personer.

1,5 dl vaniljvodka
3,5 dl flädersaft
3 st lime
1 liter sockerdricka

Blanda vodka och saft. Pressa ur saften ur limen och blanda i. Detta kan man göra igod tid. Tillsätt sockerdrickan vid serveringen.


Smulpaj med hallon

De flesta kan göra smuldegspaj, det vet jag. Men prova att ha i råsocker och kokosflingor tillsammans med smör, mjöl och havregryn, det blir jättegott. Istället för strösocker på hallonen hackade jag vit choklad och blandade med hallonen. Mums!

Här är receptet:
1,5 dl vardera av råsocker, kokosflingor, havregryn
2,5 dl vetemjöl
200 g smör

Nyp ihop degen. Lägg i valfri fyllning i formen, täck med degen. Grädda i 200 grader i 25 minuter.


Fläskgryta med apelsin och vinterkryddor

4-5 portioner

800 gram skinkstek, gärna rapsgris i 2 cm tärningar
2 skivade gula lökar
4 kryddnejlikor
1 bit kanelstång
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen koriander
1 lagerblad
4 msk honung
4 dl rött vin
4 dl kalvfond
20 skalade smålökar
2 apelsiner, finrivet skal och filéer av fruktköttet
maizenaredning
flingsalt

Bryn köttet i olja i en het stekpanna/gryta, tillsätt skivad lök och kryddor och stek ytterliggare en minut.

Tillsätt honung, vin, kalvfond. Fyll eventuellt på med vatten så det täcker köttet. Koka i två timmar.

Tillsätt smålökarna och apelsinskalet och koka ytterliggare i 30 minuter till löken är mjuk.

Red med maizena och krydda med salt, toppa med apelsinklyftorna. Servera med ett gott potatismos.


Cookiebars

Till en sats behöver du;

100 gram smör
125 gram digestivekex ca 8 st (jag tog osötade)
3 dl kokosflingor
1,5 dl hackade valnötter
1 dl hackad mörk choklad
0,5 dl torkade tranbär
0,5 dl torkade blåbär
1 burk sötad kondenserad mjölk

Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna 20x25 cm med bakplåtspapper.
Smölt smöret och låt det svalna. Bryt kexen i mindre bitar, blanda dessa med kokos, valnötter, choklad och torkade bären. Häll över smöret och rör till en smulig massa. Tillsätt kondenserad mjölk och rör samman. Tryck ut smeten i en långpanna till en jämntjock kaka. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter den ska bli lätt gyllenbrun. Skär dem i två längder och skär sedan dem i avlånga bitar.


Susannes "Godmorgonbröd"

Till två bröd behöver du;

6 gram jäst
6 dl kallt vatten
180 gram rågmjöl
720 gram vetemjöl
2 tsk salt
1 msk honung

Dag 1
Gör så här;
Blanda jäst och vatten tillsätt honung.
Blanda alla torra ingredienser och häll i jästblandningen. Arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa under duk över natten i rumstemperatur.
Ett tips är att tillsätta ca 0,2 dl surdeg. Det behövs inte, men det förhöjer smaken!

Dag 2
Dela den lite kladdiga degen och forma till 2 bröd.
Lägg dem på en smord eller bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ca 35 minuter under duk.
Grädda bröden i 180 graders ugn ca 35 min.

Ät och njut!

Knäckig Äppelkaka i långpanna

2 ägg
4 dl socker jag brukar ta råsocker strö istället
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
300 g smör
3 dl havregryn
5 äpplen
kanel
strösocker
pärlsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda ner havregrynen, låt svälla en stund. Skala och skiva äpplena och blanda dem med kanel och socker, låt ligga och marinera en stund. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten och tillsätt smörblandningen. Blanda väl. smörj och bröa en långpanna, fast jag tar bakplåtspapper istället, och häll i smeten. Tryck ner äppelskivorna och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader i ca 20-30 minuter.



Brownies med polkagrisar

150 g mörk choklad
50 g smör 2,5 dl strösocker
3 st ägg
1 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 tsk bakpulver
75 g polkagrisar, krossade
1 st form, 20x30 cm


1. Sätt ugnen på 175°. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan.
2. Vispa socker och ägg pösigt.
3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och krossade polkagrisar.
4. Blanda den smälta chokladen med äggsmeten. Vänd slutligen i mjölblandningen.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en form ca 20 x 30 cm och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 30 min. Prova med en sticka att kakan inte är kladdig. Ta ut och låt kallna.

Klassiska hålkakor

Till fyra kakor behöver du;
50 g jäst för söta degar
50 g smör
5 dl mjölk
1/2 dl brödsirap
2 tsk salt
ca 13 dl rågsikt (jag brukar byta ut 2-3 dl mot vanligt mjöl)

om man vill ha mer smak på brödet kan man tillsätta 2 tsk mald pomerans eller 2 tsk anis och fänkål.

Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken låt bli fingervarmt. Häll den över jästen och rör till den löst sig. Tillsätt sirap, salt och ev. kryddor och det mesta av mjölet. Arbet ihop till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låta jäsa i ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den i fyra bullar. Kavla eller platta ut bullarna till rundlar ca 18 cm. Ta ut ett hål i mitten. Nagga kakorna ända ner till plåten på flera ställen med en gaffel. Jäs under duk i 30 minuter.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.



Rödvinssås med citron och rosmarin

2 skivor bacon som strimlas tunt
1 gul lök som finhackas
2 msk brun farin
2 dl rödvin
3 dl buljong av koncentrerad kalvfond och vatten
3 msk balsamvinäger
maizenaredning brun
2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 kvist färsk rosmarin

Fräs bacon, lök och farinsocker , häll i rödvinet och låt koka ihop till 1/2 av vätskan återstår. Tillsätt buljong och vinäger, låt koka en stund tills 3/4 av vätskan återstår. Red av såsen med maizena tills den tjocknar efter önskemål. Sila av skyn, tillsätt citronsaft och skal samt rosmarin. Låt skuda några minuter, smaka av med salt och peppar!


Morotssoppa


4 portioner


0,5 dl rivna morötter (jag brukar ta lite extra)
1 st purjolök
1 liter vatten
2 st buljongtärningar, höns eller grönsak eller fond
200 g philadelphiaost med örter och vitlök. Fast jag brukar ta vanlig philadelphiaost och blanda i egna kryddor och vitlök, det blir faktiskt ännu bättre

Fräs morötter och purjolök utan att det tar färg. Tillsätt vatten och buljongtärning/fond och koka i 5 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och rör om tills den är smält. Lite nymalen svartpeppar och salt. Serveras med bröd.

Smältande ögonblick

ca 40 kakor

300 gram smör
3 dl socker
2 msk vispat ägg
1 tsk vaniljsocker
3,2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl havregryn
extra gryn att rulla i

Arbeta smör och socker pösigt. Rör ner det vispade ägget och vaniljsockret.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och havregryn.
Forma degen till valnötsstora bollar och rulla dem i havregryn.
Lägg dem mycket glest på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 180 grader i 15-20 minuter till de fått färg.



Äppelpaj med vit choklad!

 6 portioner


6 st äpplen
100 g smör
2 dl vetemjöl
250 g valnötskärnor
1 msk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
100 g choklad, vit


Tillagning

1. Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och skär äpplena i skivor.
2. Mixa smör, vetemjöl och valnötter i en matberedare. Tillsätt vaniljsocker och strösocker och blanda ihop till en smulig deg. Fördela degen i smorda ugnssäkra portionsformar eller en stor form.
3. Lägg äppelskivorna i formarna. Grovhacka chokladen och strö den över äpplena.
4. Grädda pajerna mitt i ugnen 10-15 min. Garnera med mynta och servera pajerna med vaniljglass.




Indisk risrätt med räkor
- en 80-talsrätt med många minnen-
 4 portioner

Ingredienser
4 portioner ris
2 ägg
250 gram skalade räkor
1 dl riven ost

Till currystuvningen:
100 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
1 tsk curry
3 msk hackad lök 
1 litet hackat äpple
3 msk vetemjöl eller maizenaredning
3 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
Salt
Vitpeppar

Gott att servera till:
Ugnsvärmdea kuvertbröd och en grönsallad

Gör så här


Sätt ugnen på 250 grader.
Koka riset Hårdkoka äggen 8-10 min. Spola dem kalla. Skala dem och skär dem i klyftor.

Ansa champinjonerna och hacka dem fint.
Smält matfettet till stuvningen tillsammans med curryn. Fräs löken däri några minuter och tillsätt äppelhacket.
Pudra mjöl över och häll i mjölk och grädde under omrörning. Om du använder maizenaredning; tills det tjocknar.

Smaka av med kryddor. Blanda ner champinjonerna.

Smörj en ugnsäker form med matfett och lägg det kokta riset som en bädd över botten. Lägg äggklyftor och räkor över riset. Häll stuvningen över och strö på osten.

Gratinera i 250 gr ugnsvärme ca 5 min eller tills ytan fått fin färg.



Pizza med svamp, korv och vitlök
- ett alternativ till den traditionella pizzan -
4 portioner

1 pizzadeg, hemgjord eller färdigköpt
1 dl tomatsås hemgjord eller färdigköpt
2 vitlöksklyfton
400 gram blandad färsk svamp, ta den du tycker bäst om eller får tag i för tillfället
2 msk hackad färsk rosmarin
2 färska salsiccia eller annan god korv, men som sagt jag har även gjort den på vanlig salsiccia och chorizo också.
250 gram mozzarella (inte riven)

Hacka vitlök fint och skär svampen i mindre bitar. Ta bort skinnet från korven och hacka innanmätet grovt. Stek svamp, vitlök och korv ett par minuter. Salta och peppra.
Bred tomatsåsen i ett tunt lager på bottnen och toppa med svampfräset, rosamrin och bitar av mozzarella. Grädda pizzan enligt intruktionen på paketet, annars ca 15 minuter.

Cheesecake
- en enklel cheesecake på kondenserad mjölk -

Ingredienser
12 st grahamskex, eller digestivekex
75 g smör
3 msk strösocker

Fyllning
2 pkt naturell färskost, (à 200 g)
1 burk kondenserad mjölk, (397 g)
3 st ägg
1 st citron

Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen i matberedare. Smält smöret och blanda med kex och socker. Täck botten och kanter på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.


Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 8 min. Sänk ugnstemperaturen till 150°.

Rör färskosten mjuk med elvisp. Tillsätt den kondenserade mjölken. Vispa i äggen, ett i taget. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Pressa saften ur citronen, mät till ca 1/2 dl. Vispa ner skal och saft i smeten.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna i formen innan den lossas och garneras med bär och citronmeliss.
 
 
 
Bifftacos

4 portioner

2 paprikor
2 gula lökar
600 gram lövbiff
1 1/2 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk oregano
1/2 tsk chiliflakes
1/2 vitlöksklyfta
1 msk maizenamjöl
1 dl vatten

Strimla paprikan och löken, stek dessa glansiga i 1 msk olja tills de är glansiga. Lägg åt sidan.
Strimla lövbiffen. Blanda den med salt, spiskummin, chilipulver, oregono, chiliflakes och 1 msk olja. Riv i vitlöken.
Stek kötten i en stor het panna i 3 minuter, pudra över maizenamjölet och tillsätt vattnet, låt det koka in i köttet. Blanda i lök och paprikan.

Guacamole
- ett måste till bifftacosen -

2 avokador
1/2 vitlöksklyfta
1 msk färskpressad limejuice
2 krm salt

Gröp ur avocadon i en skål, riv i vitlöken, pressa i limen. Mosa med en gaffel eller mixa med en stavmixer. Salta

Salsa fresca
- ett fräscht tillbehör till tacosen -

250 gram körsbärstomater
1 kruka koriander
2 msk färskpressad limejuice
2 krm salt

Skär tomaterna i bitar. Plocka och hacka koriandern, blanda den med tomaterna. Pressa över limejuicen och smaka av med salt.

Värm skalen eller bröden och servera biffen med guacamolen, salsa fresva, sallad, majs, gräddfil och limeklyfter som pressas över köttet.




Chocolate chip cookies

Ingredienser:

120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 st ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
100 g mörk choklad
1 st lime, skalet

Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget.

Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.
Hacka chokladen grovt och riv limeskalet, blanda i degen.
Rulla in kakdegen i plastfilm eller bakplåtspapper till en rulle (5 cm i diameter) och frys i cirka 30 min. Eller som jag tills jag är sugen.
Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 180 grader varmluft, 200 grader om du har vanlig ugn i cirka 10 minuter.

Njuut!

Het salsagryta

Detta är en het men inte alltför stark gryta med lätt röksmak. Grytan är obrynt, vilket gör den snabb och lätt att laga även till många.Skär köttet i ca 1x3 cm strimlor. 

4-5  portioner

1 kg  benfritt nötkött, jag föredrar högrev

Marinad:
1 kryddmått svartpeppar, mald
2 tsk spiskummin, mald
1 st vitlöksklyftor, pressade
0,4 dl kinesisk soja
0,5 msk tacosås

Sås
1 liten gul lök, hackad
smör
400 gram tomater, krossade
1 st köttbuljongtärningar
1 kryddmått cayennepeppar
1/3 påse fajita marinade smoke taste (santa maria)
1 dl crème fraiche

Tillagning
Skär köttet i 1x3 cm stora strimlor. Blanda samman marinaden. Lägg ner köttstrimlorna i marinaden och låt stå kallt ca 1 timme.
Stek den gula löken i smör i en stor gryta. Tillsätt de krossade tomater, buljongtärningar, cayennepeppar och fajita marinad. Blanda och koka upp.
Lägg ner lite kött åt gången så att grytan hålls kokande. Låt sjuda 60-90 minuter beroende av köttets mörhet och strimlornas storlek.
Tillsätt crème fraiche och koka upp igen. Smaka av om det behövs salt och peppar. Garnera med paprikaringar och bladpersilja
Servera med salsan, ris och bröd gärna majsbröd!


Salsa
-ett måste till salsagrytan -

Ca 10 portioner men det går åt!Kör grönsakerna i omgångar i en matberedare!

1/2 burk krossad ananas, a 380 g

2 st tomater
1/4 st gurka
2 st paprikor, i olika färger
1 st mangofrukter det funkar även med fryst
1/2 st purjolökar
knappt 1 st lime, saft och skal
1/2 msk ingefära, riven, färsk
0,25 dl olja
0,25 msk farinsocker
salt
0,25 tsk cayennepeppar

Häll av spadet från ananaskrosset. Ta bort kärnorna på tomat, gurka, paprika och mango.

Snitta upp purjon på längden och skölj den under rinnande kallt vatten.
Skär grönsaker och lök i grova bitar. Lägg ner det i en
matberedare monterad med kniv och hacka det några sekunder.
Det är viktigt att det inte blir för länge för då blir det för fint.
Skala och skär mango i fina tärningar. Rör ner dem och ananas- kross i grönsaksblandningen. Blanda med limesaft, limeskal, ingefära, olja, socker, salt och peppar. Smaka av




Susannes Daimkladdkaka


Ingredienser:
100 g smör
2 dubbeldaim (ca 110 g) Det fungera även med daimkulor
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2,5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Smält smöret. Bryt under tiden sönder daimen i sina paket och vispa ner smulorna så de smälter i smöret. Tålamod - de tar en stund att smälta ...
Blir till slut en seg massa.
Vispa ägg och socker pösigt, samt blanda ner daimsmöret däri.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Rör ner i smeten.
Smörj och bröa en form,ca 26 cm i diameter. 
Bred ut smeten i formen och grädda den i 175 o varm ugn i 18 minuter.
Serveras med lättvispad grädde eller vaniljglass! Mums!


Chokladkaka med Daim och nougattäcke


Ingredienser:
4 ägg
3,5 dl socker
200 gr mörk choklad av bättre kvalitet 70-75%
4 msk kakaopulver
200 gr smör
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
125 gr tunt skivad nougat
150-200 gr Daimkulor

1. Smält smör och choklad i vattenbad eller microvågsugn.

2. Blanda socker, vaniljsocker, kakao, salt och ägg ordentligt.

3. Blanda ned chokladblandningen i äggsmeten, rör sedan i mjöl och blanda tills du får en slät smet. Slå upp i en smord och bröad springform med löstagbar botten (ca 22-24 cm).

4. Grädda i 175 graders ugn ca 20 minuter, kontrollera med sticka, kakan ska vara kladdig i mitten. Ta ut den och fördela nougaten och daimkulorna jämt över hela kakan. Sätt in kakan i ugnen igen i 30 sekunder, precis så att nougaten smälter.

Kyl ned och servera.


Tiramisu på mitt vis

4 portioner

2 äggulor
2 äggvitor
1 bruk marcarponeost
0,25 dl päronkonjak
0,5 dl socker
ca 10 savoirdikex
0,75 dl stark kaffe gör du den på mitt vis är det smaksatt kaffe med vanilj o kola
kakao att pudra över

Vispa ihop äggulor och marcarponeosten med konjaken till en slät smet.
Vispa äggvitorna fluffiga och tillsätt sockret lite i taget men fortsätt vispa till smeten är fast och blank.
Vänd ner äggvitorna i ägg-och ostsmeten med hjälp av en slickepott.
Doppa den sockrade sidan av kexet i kaffet hastigt och lägg den i en form, använder du glas är enportionsskålar dlear du kexen och lägger dem i botten.
Häll smeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar men gärna över natten.
Vid servering pudrar du över kakao.


Laxsoppa med grönsaker

till 4 portioner

300 gram benfri lax i små kuber (finns färdigtärnad i frysdisken)
4 medelstora potatisar
2 gula lökar
1 1/4 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
3 dl strimlor av lika delar morot, purjolök och selleri
1 msk smör eller olja
1 dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar och pyttelite kryddpeppar
2 msk mjukt smör
pressad citron

skala och skär potatisen i tunna skivor, grovhacka löken. Koka potatisen och löken i batten och buljongen tills potatisen är halvmjuk. Fräs grönsakssstrimlorna. Lägg ner detta i soppan när potatisen nästan är mjuk, tillsätt grädden och koka soppan ca 5 minuter. Lägg ner laxtärningarna och koka några minuter till. Smaka av med salt, peppar och kryddpepparn samt mjukt smör och pressad citron. Toppa med finhackad dill.

Servera gärna ett gott vitt bröd till!



Banoffepaj


Börja med att koka 1 burk kondencerad mjölk i en kastrull med vatten i 3 timmar. Glöm inte att ta bort pappret från burken. Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden. Låt svalna.

Till botten:
200 gram digestivekex
100 gram smält smör

Kör kexen i matberedaren eller finkrossa dem på annat sätt tillsätt smält smör. Häll ut i en 24 cm form och platta till. Ställ svalt.

Bred på den kondencerade mjölken som efter kokningen förvandlats till en god toffé. Skiva över 3 bananer.

Vispa 2,5 dl vispgrädde som du brer över kakan, avslutan med strimlad/riven mörk choklad.



Kryddig äppelchutney

ca 1/2 liter chutney

5 äpplen
1 liten gul lök
1 dl äppelcidervinäger
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl russin
1/2 tsk salt
1 tsk kanel

Skala, kärna ur och hacka äpplna fint.
Skala och finhacka löken.
Lägg lök och äpplen i en rostfri kastrull och tillsätt övriga ingredienser.
Låt allt koka upp och låt blandningen sjuda i ca 20-25 minuter. Rör ett par gånger under tiden.
Häll upp på varma och väl rengjorda burkar.

Äppelpizza

1 paket scones-o pizzamix (ja, jag använder färdig mix ibland!)
100+100 gram mandelmassa
3 stora äpplen
3 msk citronjuice
1 dl sultanrussin
1 tsk stötta kardemummakärnor
rivet skal av en citron

Gör pizzabotten enligt paketet.
Kavla ut degen och lägg den på ett bakplåtspapper efter plåten.
Grovriv 100 g mandelmassa över botten.
Skiva äpplena tunt. Lägg dem omlott i rader, pensla med citronsaften. Strö över russin, kardemumma och citronskal.
Riv 100 gram mandelmassa över
Grädda pizzan i 225 grader långt ner i ugnen i ca 15 minuter.


Susannes hemgjorda färskost

Det finns inga exakta mått, man får smaka sig fram!


Jag tog en bit fetaost och körde den i matberedaren så den blev fint smulig. Hackade några soltorkade tomater och lite rödlök fint. Rörde ihop allt med lite cremé fraich till lagom konsistens, den ska vara fast så man kan bre den. Sen tillsatte jag persilja, det går lika bra med basilika, och lite svartpeppar. OBS! inget salt, både fetaosten och tomaterna är salta.

Nektarin och Hallonmarmelad

Till marmeladen (två burkar) använde jag
4 mogna nektariner,
en halv liter hallon 
1/2 kilo syltsocker.
Skär nektarinerna i små tärningar, lägg dessa tillsammans med hallonen i en gryta och sjud i ca 5 minuter, tillsätt socker och koka kraftigt i ca 2 minuter. Skumma väl och häll på rena, varma burkar.


HallonsnapsTill snapsen fyller man en fin flaska med hallon, häller på Brännvin special och låter stå i ett fönster till det smakar gott. Häll av hallonen och tillsätt lite sockerlag eller vit sirap!


Rabarbermarmelad

Till 5 dl.

500 g rabarber
3,5 dl syltsocker
1 dl portvin 

1. Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda syltsocker i en kastrull.
2. Låt rabarber och socker sjuda till rabarbern är mjuk, ca 20 minuter.
3. Ta kastrullen från värmen och rör ner portvinet. Häll upp i rena burkar och kallna.



Vit choklad- och rabarberkaka

Till en braspanna

Ingredienser

300 g smör
300 g choklad, vit
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 st stora ägg
2,25 dl strösocker

Garnering
150 g choklad, hackad, vit
375 g rabarber, skivade
50 g pistaschnötter, hackade

Tillagning
1. Skär smör och choklad i mindre bitar och smält i en skål över vattenbad.

2. Sätt ugnen på 190° och klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
3. Blanda mjöl och bakpulver.
4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
5. Blanda äggvispet först med den smälta smörchokladen och därefter med mjölblandningen. Häll smeten i långpannan.
6. Fördela vit choklad, rabarber och pistaschnötter över kakan och grädda på nedersta falsen ca 20 min.

Låt kakan kallna innan den ställs i kyl eller frys. OBS! Kakan behöver vila kallt minst 1 dygn innan den serveras om den inte varit fryst. Om den varit fryst tina kakan i rumstemperatur ca 3 timmar.


Hallondröm

Botten:
100 gram smör
300 g chocolate chip cookies

Fyllning:
250 gram hallon
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 gram philadelphiaost eller annan färskost
3 dl vispgrädde

Garnering:
ca 250 g hallon
florsocker

Gör så här:
Kläm fast ett bakplåtspapper över botten på formen (24 cm)med löstagbar kant. Smält smöret. Smula kakorna och bland med smöret.Tryck ut blandningen i formen. Låt stå kallt ca 30 minuter.

Mixa hallonen. Dela äggen. Vispa gulor, socker, vaniljsocker ljust och pösigt. Rör i osten. Vispa och rör i grädden. Vispa vitorna styva. Vänd ner dem och 2/3 av hallonpurén i smeten.

Varva smet och hallonpuré i formen. Låt stå i frysen minst 6 timmar.

Ta ut kakan ur frysen och låt tina i kylen 30-40 minuter innan servering. Garnera och pudra över florsocker.




En dåres anteckningar

Skaka ingredienserna med is. Sila genom en tesil i ett kylt glas.

2,5 cl gin (ungerar med vodka också)
2,5 cl sourz sour apple, äppellikör
3 cl citron, pressad
2 cl sockerlag
8-10 st myntablad

Dekorera med några myntablad.



Fudgesås
1 1/2 dl vispgrädde
75 g smör
1 dl farinsocker 75 g mörk choklad

Koka upp grädde, smör och farinsocker, och koka 5 minuter.
Ta från värmen. Hacka chokladen och låt smälta i såsen.

Kanderade nötter
1 1/2 msk smör
3 msk sirap
100 g nötter, t ex hassel-, para- och cashewnötter

Smält smör och sirap i en stekpanna. Lägg i nötterna och vänd runt väl. Bred ut på en plåt med bakpapper. 
Peta isär nötterna och baka i ugn i 10 minuter. Låt svalna.


Tryffelägg


2 dl vispgrädde
50 gr smör

300 gr mörk choklad
0,5 dl florsocker
Ev: smaksättning med Calvados, Baileys, Dooley's, Kaffelikör eller Whisky

Dekoration:
Kakaopulver
50 g mörk choklad

1. Värm försiktigt upp vispgrädde och smör till kokpunkten.
2. Dela chokladen i små bitar och tillsätt denna. Rör till dess att chokladen har smält.
3. Blanda i övriga ingredienser.
4. Sätt smeten att svalna i kylskåp i ett par timmar. Täck med plastfolie.
5. Forma till små ägg.
6. Välj mellan att rulla äggen direkt i kakao eller att smälta mörk choklad och rulla kulorna i. Sikta gärna över lite kakao som dekoration även om du rullat i mörk choklad. Förvara svalt.

Tänk på att tryffel är godast vid en temperatur på ca 15 grader. Ta därför ut tryfflarna ur kylen i god tid före servering. Då smakar de bäst!

Drink Lennart

4 cl päronkonjak
2 cl Rose's Lime
12 cl fruktsoda/Sprite
limeklyfta

Fyll ett högt glad med isbitar
Häll i limemix och päronkonjak
Fyll upp med fruktsoda
Rör om
Garnera med en skårad limeklyfta


Drink Lisa

Samma ingredienser som ovan fast byt ut päronkonjaken mote vaniljvodka.



Focaccia med Dinkel en braspanna ca 20 bitar

25g jäst
6 1/2 dl ljummet vatten 37grader
2 tsk salt
1 msk olivolja
1 kg siktat dinkelmjöl

Smula jästen, häll över vatten och rör om.
Tillsätt resten och rör kraftig tills den känns smidig.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.
Häll upp degen direkt i en smord långpanna, jämna till med mjölad hand.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.Sätt på ugnen på 225 grader
Tryck gropar i degen med fingertopparna när det återstår 10 minuter av jästiden.
Pensla med olja efter jästiden och strö på flingsalt och rosmarin.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.


Italiensk Grönsakssoppa

Man kan variera grönsakerna efter säsong och göra den helt vegetarisk. Ta bort och lägga till.

4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
75 g haricots verts
2 stjälkar blekselleri
1/2 blomkålshuvud
2 tomater
50 g rökt fläsk eller skinka (jag brukar ta bacon)
2 lagerblad
olivolja
60 g pasta
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1/2 dl basilika eller persilja
parmesan

Skal och hacka löken och vitlöken. Skala och skiva moroten. Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Grovhacka fläsket. Fräs fläsket, löken, vitlöken och lagerbladen i olivoljan.
Tillsätt pasta, buljongtärningar och vatten.
Låt det koka i ca 5 minuter.
Tillsätt grönsakerna och koka ytterligare i 5 minuter.
Smaksät med basilika, salt och vitpeppar.
Riv över parmesanosten vid serveringen.






Grundrecept Klassiska våfflor
 100 g smält smör
2 dl standardmjölk
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl iskallt vatten


 Vispa ihop det avsvalnade smöret, mjölken och äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandningen. Tillsätt vattnet och rör till en slät smet. Grädda som vanligt.

Grundrecept Lyxiga våfflor
3 dl vetemjöl
2 1/2 dl kallt vatten
1 krm salt
2 msk smält smör
3 dl vispgrädde.

 Vispa ihop mjöl, vatten och salt. Vispa grädden. Rör i smält smör och grädde och blanda till en jämn smet. Grädda som vanligt.

Glöm inte att pensla med smält smör innan du gräddar den första våfflan.

Servera med det du tycker bäst om.
Men testa gärna med:
  • Hallon, kesella vanilj och pistachmandlar
  • Blanda kakao i smeten och servera med bananer och vaniljglass
  • Mascarponeost med citron och honung och exotisk frukt
  • Blanda kanel och kardemumma i smeten, stek äppelklyftor i kanel och råsocker. Servera med vaniljvisp.